Δοκιμάζουμε τα πάντα για απώλεια βάρους, αλλά δεν δοκιμάζουμε το πιο εύκολο. Χάστε βάρος εύκολα χωρίς να ταλαιπωρήσετε τον εαυτό σας. Της Ε. Νίκα, σπουδάστριας marketing, δημοσίων σχέσεων & επικοινωνίας

Κορίτσια και αγόρια, το καλοκαίρι πλησιάζει. Ονειρεύεστε ένα ωραίο και αδύνατο σώμα; Ξεχάστε τις δίαιτες, τα θαυματουργά τσάγια, τα χάπια αδυνατίσματος και οτιδήποτε άλλο υπόσχεται γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα. Η πιο φυσική και υγιής προσπάθεια είναι να προσέχουμε τι τρώμε. Αρχικά η μείωση της ποσότητας του φαγητού είναι μια καλή αρχή. Επίσης, η καθημερινή άθληση, τονώνει το σώμα και βοηθά το μεταβολικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Κάθε γεύμα πρέπει να είναι πλήρες και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να γεμίσει με ενέργεια και να μπορέσει να αντεπεξέλθει στους έντονους ρυθμούς της ημέρας. Κατά την διάρκεια αυτής, ο καθένας μας πρέπει να τρώει 5 μικρά γεύματα, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό. Η κατανάλωση των γευμάτων πρέπει να γίνεται κάθε 2 με 3 ώρες γιατί αυτό βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο της πείνας και στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η παράλειψη γευμάτων και η κατανάλωση ενός μόνο γεύματος καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας . Αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς συνήθως ένα μεγάλο γεύμα μας επιβαρύνει με θερμίδες που δεν μπορεί ο οργανισμός μας να καταναλώσει άμεσα. Έτσι τις αποθηκεύει σε λίπος.

Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί δίνει την ενέργεια και την δύναμη  που χρειάζεται το σώμα για να ξεκινήσει η ημέρα καλά. Αυτό το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει  25% πρωτεΐνη, 25% υδατάνθρακες, 50% φρούτα ή λαχανικά όπως και σάκχαρα. Προσοχή όμως, όπως λέει και η διαιτολόγος Ρουθ Φρέντσμαν το πρωινό πρέπει να καταναλώνεται όταν πεινάσει κανείς. «Αν πιέσετε τον εαυτό σας να φάτε στις 7 το πρωί, χωρίς να πεινάτε, το πιο πιθανό είναι να πάρετε βάρος».  Συνεχίζουμε με το μεσημεριανό γεύμα που αποτελεί ένα από τα κυριότερα θερμιδικά γεύματα προσφέροντας έως και το 50-60% των ημερησίων θερμίδων που απαιτεί ο οργανισμός και φυσικά είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεύματα της ημέρας. Πρέπει να αποτελείται από μια μερίδα φαγητό, βασισμένη στο ελληνικό παραδοσιακό πρότυπο διατροφής (1 φορά την εβδομάδα κρέας, 2-3 φορές ψάρι, 1 φορά κοτόπουλο, 1 φορά όσπρια, 1 φορά λαδερό, 1 φορά ζυμαρικά), ώστε να υπάρχει μία ισορροπία. Θα πρέπει να περιλαμβάνει: ισοδύναμα δημητριακών (ψωμί μαύρο,  μακαρόνια ολικής άλεσης, ακατέργαστο ρύζι, πατάτες κ.α.) και ισοδύναμα πρωτεϊνών (ψάρι, κοτόπουλο, κρέας). Η αναλογία υδατανθράκων – πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι 4 προς 1. Το γεύμα θα πρέπει να συνοδεύεται από άφθονη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο. Στο μεσημεριανό γεύμα καλό είναι να αντικαθιστούμε ό,ποιο προϊόν μπορεί να αντικατασταθεί με προϊόν ολικής άλεσης.  Φτάσαμε και στο βραδινό. Στο τέλος της ημέρας, μετά από το σχολείο ή την εργασία μας, εάν ο οργανισμός μας δεν έχει τροφοδοτηθεί καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα θέλει να γεμίσει ενέργεια τις βραδυνές ώρες. Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε. Το βράδυ ο οργανισμός δυσκολεύεται περισσότερο να κάψει τις θερμίδες που παίρνει. Αυτό οδηγεί σε φούσκωμα και σε άστατο ύπνο, με αποτέλεσμα η επομένη μέρα να μην μας βρει σωστά προετοιμασμένους για να την αντιμετωπίσουμε. Όπως λέει και μια σοφή παροιμία «Φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν ζητιάνος». Το γεύμα πρέπει να καταναλώνετε πριν τις 9 το βράδυ. Ότι καταναλωθεί μετά τις 9 γίνεται λίπος  και μετατρέπεται σε περιττό πάχος.

Εδώ θα βρείτε μερικά tips για να σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας που δεν είναι άλλος από το να χάσετε τα περιττά κιλά και να φτιάξετε το σώμα των ονείρων για το καλοκαίρι.

1-Το πιο σημαντικό για το οποίο δεν αναφερθήκαμε πιο πάνω είναι η κατανάλωση νερού. Πίνετε πολύ νερό. Το νερό γεμίζει το στομάχι και μας δίνει την αίσθηση ότι δεν πεινάμε και έτσι μπορούμε να καθυστερήσουμε το γεύμα μας .

2- Να τρώτε μόνο όταν πεινάτε. Εάν φάμε όταν δεν πεινάμε το πιο πιθανό είναι να πάρουμε βάρος και όχι να χάσουμε.

3- Τρώτε φρούτα και λαχανικά εποχής. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Ό,τι πιο υγιεινό και φρέσκο που θα κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας.

4- Να τρώτε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα.

5- Να είστε επιλεκτικοί στα βραδινά σνακ.

6- Σκεφτείτε τι μπορεί να προσθέσετε στη δίαιτα, όχι τι μπορείτε να αφαιρέσετε.

7- Αναρωτηθείτε αν πεινάτε. Εάν δεν είσαστε σίγουροι ότι πεινάτε πιείτε  ένα ποτήρι νερό γιατί το σώμα μπορεί να χρειάζεται απλά λίγο νερό και να δίνει λάθος σημάδια.