Συνέντευξη της Γιουλίνας Δασκαλοπούλου Δικηγόρου, Υπ. Περιφ. Συμβούλου με την παράταξη ”Ενωτικη περιφερειακή κίνηση” του Α. Γκλέτσου, στην Άννα Νικολαΐδη

Ερώτηση

Κυρια Δασκαλοπούλου, είστε απο Χαλκίδα, διαμένετε εκεί και ασκείτε το επάγγελμα του δικηγόρου και δικαστικού γραφολόγου. Παράλληλα διατηρείτε σχολή χορού λάτιν και αγαπάτε τον τόπο σας πάρα πολύ εξ’ου και παρουσιάσατε πέρυσι στο Στάρ Λαμίας εκπομπή τουριστική με αφιέρωμα στην περιοχή. Πώς μετά από  όλα αυτά σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με την περιφέρεια και να κατέβετε ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Απόστολο Γκλέτσο και την παράταξή του ”Ενωτικη περιφερειακή κίνηση”?

Απάντηση

Θεωρώ ότι η ευθύνη των αποφάσεων για τα κοινά βαραίνει εμάς τους ανθρώπους που ζούμε τα προβλήματα της καθημερινότητας κι αφουγκραζόμαστε τα παράπονα των πολιτών. Λόγω του επαγγέλματός μου ως νομικός αντιμετωπίζω καθημερινά τις αντιξοότητες που δημιουργεί η αδιαφορία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης κι αισθάνομαι έντονα την ανάγκη να προσφέρω. Ίσως να επιλέγω το δρόμο που διέγνωσε η κ. Αρβελέρ, η διάσημη Ελληνίδα Καθηγήτρια της Σορβόννης που μιλώντας για τους Έλληνες διαπίστωσε ότι «αν κυβερνούν οι ανίκανοι, φταίνε οι ικανοί».

Ερώτηση

Τι σας χαρακτηρίζει εσάς προσωπικά ως δύναμη επιλογής;

Απάντηση

Θεωρώ ότι με διαπνέει η αύρα κι ο ενθουσιασμός του ανθρώπου που για πρώτη φορά συμμετέχει σε μια εκλογική διαδικασία. Είμαι νέα με πολλές καινοτόμες ιδέες και μπορώ να προσφέρω στη διαχείριση των καθημερινών δυσκολιών των πολιτών αλλά και στη θεσμοθέτηση λύσεων που θα οδηγήσουν στην ευημερία και τη μακρόχρονη ανάπτυξη.

Ερώτηση

Τι καινοτομία προτίθεστε, αν εκλεγειτε, να φέρετε στην περιφέρεια?

Απάντηση

Νομίζω ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κι ειδικότερα η Εύβοια είναι ένας όμορφος – ευλογιμένος τόπος. Είναι ένας τόπος που συνδυάζει μια συναρπαστική ιστορία με μύθους και παραδόσεις με μια εξωτική ελληνική φυσική ομορφιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οικονομική ανάπτυξη κι η καταπολέμηση της ανεργίας μπορούν να επιτευχθούν όταν αντιληφθούμε και κατανοήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε. Θεωρώ ότι ο πολιτισμός κι η πολιτιστική διαχείριση της ιστορικής μας κληρονομιάς μπορεί να αποτελέσει μια καινοτομία τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και να λειτουργήσει ως το εφαλτήριο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απαντώντας στην μακροχρόνια κρίση.

Ερώτηση

Στον τομέα σας, τα νομικά, εχετε κάτι νέο να προτείνετε; Ποιό θα ειναι το πρόγραμμά σας;

Απάντηση

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια και γενικότερα η Χώρα μας είναι ο δυσκίνητος κρατικός μηχανισμός. Αν ήμασταν πιο ευέλικτοι, ίσως και πιο οργανωμένοι θα μπορούσαμε να βρούμε ανταγωνιστικές λύσεις που θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής μας. Η γραφειοκρατία είναι το χειρότερο γρανάζι στην κρατική μηχανή και μας αποθαρρύνει από να σκεφτούμε, να δράσουμε, να επιχειρήσουμε, ακόμη και από το να ονειρευτούμε. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αποτελεί προτεραιότητά μου ως νομικού επιστήμονα.

Ερώτηση

Τέλος, ποιο ειναι το motto σας? γιατι να σας ψηφίσει ο κόσμος πέρα απο την ιδιότητα ,τη σοβαρότητά σας και το φρέσκο σας πρόσωπο;

Η φιλοσοφία της ζωής μου βασίζεται στην ισορροπία που μου προσφέρει η καθημερινή εργασία ενώ με χαρακτηρίζει η διάθεση κι η ενέργεια που έχω κι η ανάγκη να τις εξωτερικεύσω. Θεωρώ ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελλάδας που ζει, εργάζεται κι ονειρεύεται είναι το brain drain, η τεράστια απώλεια μορφωμένων κι ικανών ανθρώπων οι οποίοι έχουν προτιμήσει να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού και με πολλούς από αυτούς ήμασταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο. Επιλέγω ως επιστήμονας αλλά κι ως καλλιτέχνης να μείνω στον τόπο μου, να το βελτιώσω και να καλέσω τους νέους που βρίσκονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στη Χώρα που τους ανέδειξε. Εργάζομαι για αυτό και μεταφέρω το μήνυμα που συνοψίζεται σε αυτό το motto «Χτίζουμε το καινούργιο αφήνοντας μακριά το παλιό».

ReplyForward