Επτά Bafta στη… δύναμη του συνόλου

Γίνεται κάποιος να φύγει με επτά βραβεία από οποιαδήποτε απονομή και όμως να αισθάνεται κάποια –ελαφρά έστω– απογοήτευση; Πιθανόν, αν αυτός είναι ο Γιώργος Λάνθιμος, του οποίου «Η ευνοούμενη» κέρδισε προχθές περισσότερα κινηματογραφικά Bafta από οποιοδήποτε άλλο φιλμ, την ίδια ώρα όμως είδε τον μεγάλο ανταγωνιστή του στην οσκαρική κούρσα, Αλφόνσο Κουαρόν, να παίρνει τα δύο μεγαλύτερα «λάφυρα» της βραδιάς: Καλύτερη ταινία και σκηνοθεσία για το «Ρόμα», με τον Μεξικανό κινηματογραφιστή να ανεβαίνει συνολικά 4 φορές στη σκηνή για να παραλάβει ακόμη τα βραβεία φωτογραφίας (την έχει επιμεληθεί ο ίδιος) και καλύτερου μη αγγλόφωνου φιλμ. Από την άλλη, ο Λάνθιμος είναι βεβαίως εξίσου μεγάλος νικητής. Απλώς η επιτυχία της δικής του ταινίας, όπως φάνηκε και στην τελετή απονομής της Κυριακής, επαφίεται περισσότερο στη δύναμη του συνόλου. Αυτό περιλαμβάνει το επίσης βραβευμένο πρωτότυπο σενάριο των Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι Μακ Ναμάρα κι ακόμη τους σχεδιαστές κοστουμιών και σκηνικών, που είναι σχεδόν σίγουρο πως θα τιμηθούν και στα Οσκαρ. Φυσικά και το υπέροχο τρίο των πρωταγωνιστριών του. Η Ρέιτσελ Βάις θα μπορούσε άνετα να μοιραστεί το Bafta της του Β΄ γυναικείου ρόλου με την Εμα Στόουν, όμως καμία δεν συγκρίνεται με τη «βασίλισσα» Ολίβια Κόλμαν.

 

Η Βρετανίδα ηθοποιός παρέλαβε μέσα σε γενική αποθέωση το βραβείο της, δηλώνοντας με ευτυχισμένη βεβαιότητα πως θα… μεθύσει για τα καλά μαζί με τους υπόλοιπους στη συνέχεια της βραδιάς.

 

Εκτός από τον Αλφόνσο Κουαρόν, που όπως είπαμε μοιάζει πια να κλειδώνει μερικά από τα δικά του Οσκαρ, υπάρχουν και 1-2 άλλοι που πλέον αρχίζουν να προβάρουν ευχαριστήριους λόγους για την τελετή της 24ης Φεβρουαρίου. Ενας είναι πιθανότατα ο Ράμι Μάλεκ, ο οποίος, αν και «εντός έδρας», κέρδισε το Bafta του Α΄ ανδρικού ρόλου για την επιτυχημένη ενσάρκωση του Φρέντι Μέρκιουρι στο «Bohemian Rapsody». Το ίδιο και ο υπέροχος Μαχερσάλα Αλι για τον δεύτερο –που είναι όμως σαν πρώτος– ρόλο του στο «Πράσινο βιβλίο».

 

Σχετικά προβλέψιμα λοιπόν, αλλά και δίκαια, τα φετινά βρετανικά κινηματογραφικά βραβεία, από τα οποία προφανώς δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα σχετικά πολιτικά σχόλια. Αρκετοί εξ όσων ανέβηκαν στη σκηνή μίλησαν για το Brexit, με τον Αντι Σέρκις να λέει –παρουσιάζοντας το μουσικό Bafta– πως «ταινία χωρίς μουσική είναι σαν τη Βρετανία δίχως την Ευρώπη», ενώ άλλοι τόνισαν τη σημασία των κινηματογραφικών συνεργασιών με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επόμενος σταθμός πλέον για όλο τον λαμπερό θίασο του παγκόσμιου σινεμά, το Dolby Theater του Λος Αντζελες.

 

Πηγή: www.kathimerini.gr

Κείμενο: Αιμίλιος Χαρμπής