Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το χαμόγελό σας!

 Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί – μια πλούσια πηγή βιταμίνης C και άλλων θρεπτικών ουσιών – είναι καλό για σας με πολλούς τρόπους, αλλά όχι όταν πρόκειται για τα δόντια σας. Γκρέιπ-φρουτ και χυμός λεμονιού, ιδιαίτερα, είναι πολύ όξινο και μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου.

Καραμέλες

Οι καραμέλες, οι οποίες είναι ζαχαρωμένες, ζαχαρούχες και όξινες – μια κατηγορία που περιλαμβάνει πολλές «ξινικές» ποικιλίες – παράγουν ένα επειδή φέρουν το δικό τους ωφέλιμο φορτίο διαβρωτικού οξέος, επιπλέον εκείνου που παράγεται από την αλληλεπίδραση ζάχαρης και βακτηρίων.

Τουρσιά

Το οξύ (που συνήθως παρέχεται από ξύδι) είναι απαραίτητο για τη διαδικασία αποσκωρίωσης. Είναι αυτό που δίνει τα τουρσιά την ξινή, αλμυρή γεύση του – και είναι επίσης αυτό που τους καθιστά δυνητικό κίνδυνο για το σμάλτο των δοντιών. Σε μια μελέτη του 2004 που εξέταζε τις διατροφικές συνήθειες των αγγλικών εφήβων, τα τουρσί ήταν το στερεό φαγητό που συνδέεται στενότερα με τη φθορά των δοντιών. Η κατανάλωσή τους περισσότερο από μία φορά την ημέρα αύξησε τις πιθανότητες φθοράς κατά περίπου 85%.

Αναψυκτικά

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ζαχαρούχων σόδας μπορεί να δημιουργήσει κοιλότητες. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι τα οξέα που βρίσκονται στα ανθρακούχα αναψυκτικά φαίνεται να βλάπτουν τα δόντια ακόμη περισσότερο από τη ζάχαρη. Το αποτέλεσμα; Ακόμη και τα διαιτητικά  – που περιέχουν αμφότερα το κιτρικό και το φωσφορικό οξύ – μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο εάν καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς σόδα, το καλύτερο στοίχημά σας είναι να το πίνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος, αντί να το πίνετε όλη την ημέρα.

Κρασί

Εδώ είναι ένας βασικός κανόνας: Οτιδήποτε θα “φτιάξει [εσύ] φώναξε αν το πετάξετε σε ένα λευκό πανί” θα λεκιάσει επίσης τα δόντια σας, λέει η Μεσίνα. Αυτό σημαίνει κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ουσίες γνωστές ως χρωμογόνα που παράγουν χρωστικές που αποχρωματίζουν τα δόντια. Επιπλέον, οι τανίνες στο κόκκινο κρασί τείνουν να στεγνώσουν το στόμα και να κάνουν τα δόντια κολλώδη, επιδεινώνοντας τους λεκέδες.

Αλλά και λευκό κρασί μπορεί να συμβάλει στη χρώση. Τα κόκκινα και τα λευκά περιέχουν αμφότερα διαβρωτικά οξέα, επιτρέποντας στους λεκέδες από άλλα τρόφιμα ή ποτά να διεισδύσουν πιο βαθιά. Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι τα δόντια των αγελάδων που είχαν εμποτιστεί με μαύρο τσάι ήταν πιο ευαίσθητα στη χρώση αν είχαν προηγουμένως εμποτιστεί με λευκό κρασί (έναντι νερού).

Καφές

Ξέρετε εκείνους τους επίμονα καφέ λεκέδες που συσσωρεύονται στο εσωτερικό μιας κούπα καφέ; Αυτά σας δίνουν κάποια ιδέα για το πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να λερώσει τα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου. Οι λεκές του καφέ φαίνεται να είναι ακόμη πιο επίμονοι από τους λεκέδες του καπνού, στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με μια μελέτη που συνέκρινε τους δύο τύπους λεκέδων, τα λεγόμενα καφέ δόντια ήταν πιο ανθεκτικά στην οδοντόβουρτσα και ήταν πιο πιθανό να αποχρωματιστούν πάλι μετά από μια επεξεργασία λευκαντικών

.