Χημική δίαιτα. Τι είναι, πώς γίνεται και τελικά..κάνει καλό στον οργανισμό;

Κατά διαστήματα έρχονται στο προσκήνιο διάφορες μορφές ακραίων διαιτών που υπόσχονται μεγάλη απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η γνωστή «χημική» δίαιτα. Τι είναι τελικά αυτή η χημική δίαιτα; Ως χημική δίαιτα μπορεί να χαρακτηριστεί οποιαδήποτε υποθερμιδική, μη εξατομικευμένη και βραχυπρόθεσμη με περιορισμό ή ακόμη και αποκλεισμό ομάδων τροφίμων. Δίαιτα η οποία δεν μπορεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

Κάθε δίαιτα, μη εξατομικευμένη, έχει τη δική της «συνταγή» που παροτρύνεται να ακολουθείται. Πιο συγκεκριμένα, οι δίαιτες αυτές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και λίπος αλλά φτωχές έως καθόλου σε υδατάνθρακες. Με την απουσία των υδατανθράκων, το λίπος(των τροφίμων) είναι πλέον το καύσιμο για ενέργεια δημιουργώντας τη λεγόμενη «κέτωση» μετατρέποντας το σε γλυκόζη. Παράλληλα, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είναι γνωστό ότι προάγει το αίσθημα του κορεσμού πιο γρήγορα. Σε συνδυασμό λοιπόν, της κέτωσης και της πρωτεΐνης, η όρεξη και η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού μειώνεται και επιτυγχάνεται η πολυπόθητη ταχεία απώλεια βάρους.

Η σκέψη και το άγχος των περισσότερων μετά από κάθε δίαιτα είναι αν έχασαν λίπος. Με τη χημική δίαιτα όμως, θα πετύχεις απώλεια λίπους; Είναι καλό να γνωρίζεις ότι η απώλεια υγρών του σώματος αφενός και η απώλεια μυϊκής μάζας αφετέρου, ευθύνονται για τη γρήγορη μείωση του βάρους, μειώνοντας το μεταβολισμό. Και αφού λοιπόν είτε έχεις πετύχει τον στόχο σου και η δίαιτα ολοκληρώθηκε, είτε αδυνατείς να συνεχίσεις την τήρηση της για περισσότερο χρονικό διάστημα, επιστρέφεις στις προηγούμενες διατροφικές σου συνήθειες, αυξάνοντας την πρόσληψη θερμίδων και το απολεσθέν βάρος επανακτάτε υπό μορφή λίπους σε γρηγορότερο ρυθμό.

Σύμφωνα με τη σύσταση της «χημικής» δίαιτας, ας δούμε ποια τρόφιμα επιτρέπονται και ποια όχι.

Επιτρεπτά τρόφιμα άφθονης κατανάλωσης

Πηγές πρωτεΐνης πχ. πουλερικά, γαλοπούλα, κουνέλι, πάπια, αυγά, χοιρινό, μοσχάρι, βοδινό, συκώτι, ψάρι και θαλασσινά, πηγές λίπους πχ. ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, μαγιονέζα, ξηρούς καρπούς, κρέμα γάλακτος κ.α.

Τρόφιμα προς αποφυγή

Κυρίως υδατάνθρακες τόσο σύνθετοι πχ. όσπρια, ολικής άλεσης προϊόντα όσο και απλοί πχ. ζάχαρη, φρούτα, λαχανικά σε μικρές ποσότητες, αλεύρι, ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτα, αρακάς, καλαμπόκι, γάλα και γιαούρτι σε μικρές ποσότητες, σοκολάτα, γλυκά και παγωτό

 

 

                                                                                                         

Είναι καλή ομως για τον οργανισμό μας;

Ναι μεν τα αποτελέσματα της γρήγορης απώλειας βάρους είναι εμφανή από τις πρώτες κιόλας μέρες, αλλά ακολουθώντας αυτό το πρόγραμμα είναι καλό να γνωρίζεις ότι ελλοχεύουν κάποιες επιπτώσεις για την υγεία. Για παράδειγμα:

  • δυσκοιλιότητα, λόγω απουσίας φυτικών ινών από τους σύνθετους υδατάνθρακες, φρούτα και λαχανικά
  • αίσθημα κόπωσης, ζαλάδες, έλλειψη συγκέντρωσης, λόγω ανεπαρκής πρόσληψης ενέργειας από υδατάνθρακες
  • αύξηση λιπιδίων αίματος (πχ τριγλυκερίδια, χοληστερόλη), λόγω της σύστασης της δίαιτας που είναι πλούσια σε λίπος, επακόλουθη αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων
  • νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της συνεχής και ποσοτικής κατανάλωσης τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη
  • υπογλυκαιμία, ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη λόγω της ελάχιστης ή καθόλου ημερήσιας κατανάλωσης υδατάνθρακα
  • οστεοπόρωση, λόγω έλλειψης πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο
  • μέχρι και θάνατο, εν τέλη έχουν πράγματι καταγραφεί αρκετοί θάνατοι μετά από μακροχρόνια χρήση τους.

Δεδομένου ότι δεν είναι ισορροπημένα προγράμματα διατροφής, επιφέρουν έλλειψη κύριων θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό καθημερινά.

Επομένως, σύμφωνα με τα πιο πάνω τέτοιου τύπου δίαιτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και είναι φρόνιμο να αποφεύγεται καθώς προκαλεί, μακροπρόθεσμες, επιπτώσεις δυσμενείς για την υγεία.

Η παχυσαρκία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με πολλαπλές ιατρικές συνέπειες, που αυξάνεται ραγδαία με το πέρας του χρόνου. Το περιττό βάρος είναι ένα σωματικό αλλά και ψυχολογικό θέμα που είναι πρέπον να αντιμετωπίζεται και να διαχειρίζεται εξατομικευμένα. Δεν χρειάζεται να καταφεύγεις σε ακραίες και στερητικές δίαιτες, χωρίς την βοήθεια και την στήριξη του ειδικού. Τα μειονεκτήματα είναι εμφανές περισσότερα από τα πλεονεκτήματα, όπως αναφέρθηκε πιο πριν. Γιατί να επιβαρύνεις τον εαυτό σου περισσότερο λοιπόν;Στη πραγματικότητα, δίαιτα είναι ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής και φυσικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υγιή απώλεια βάρους θεωρείται μεταξύ 2-4 κιλά τον μήνα. Ακολουθώντας εξατομικευμένο και πλήρες διατροφικό πλάνο πάντα σε συνεργασία με τον ειδικό Διαιτολόγο θα έχεις επαρκή πρόσληψη ενέργειας για την εκτέλεση των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, μειώνοντας μάλιστα στο ελάχιστο το φόβο για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία! Ταυτόχρονα, είναι εφικτή η καταπολέμηση ή/και αντιμετώπιση τυχόν παθολογικών καταστάσεων. Απώτερος στόχος είναι η μακροχρόνια διατήρηση ενός φυσιολογικού και υγείες σωματικού βάρους.

Επέλεξε λοιπόν ρεαλιστικούς και μόνιμους στόχους για μακροχρόνια υγεία και δε θα το μετανιώσεις!