Δερματικές παθήσεις: Ποιά συμπτώματα εκζέματος πρέπει να συζητήσετε με τον δερματολόγο σας!

Όταν κάτι συμβαίνει με το δέρμα σας – ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματός σας – πιθανότατα θα παρατηρήσετε. Αλλά, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων έκζεμα, μπορεί να νομίζετε ότι έχετε μόνο προβληματικό δέρμα – όχι μια πραγματική κατάσταση που μπορείτε να διαχειριστείτε με τη βοήθεια ενός γιατρού.

Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που ο καθένας πρέπει να γνωρίζει για το έκζεμα, συν μερικά κοινά συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας!

Υπάρχουν πολλοί τύποι έκζεμα, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως όρος ομπρέλα για εξανθήματα που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε φαγούρα. Για λόγους σαφήνειας, όμως, εστιάζουμε στην ατοπική δερματίτιδα, τον κλινικό όρο για την πιο βασική μορφή έκζεμα. Με αυτό κατά νου, αυτά είναι τα κλασικά σημάδια του εκζέματος που πρέπει να ξέρετε:

 

1. Ξηρό δέρμα: Γνωρίζετε λοιπόν πώς η δυσλειτουργία του φραγμού του δέρματος επιτρέπει στους ερεθιστές και τα αλλεργιογόνα να ξεπεράσουν αυτό που κανονικά θα ήταν το εξωτερικό σας προστατευτικό; Το σώμα σας μπορεί στη συνέχεια να ερμηνεύσει αυτούς τους εισβολείς ως απειλές για την υγεία σας και να ανταποκριθεί με φλεγμονή του δέρματος, που μπορεί να σας στεγνώσει, εξηγεί ο Δρ Bailey. Επιπλέον, το δέρμα σας μπορεί να χάσει πάρα πολύ υγρασία ως παρενέργεια της δυσλειτουργίας του φραγμού, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα.

2. Κνησμός: Η ξηρότητα και η κνησμό είναι μια λιγότερο ευχάριστη εκδοχή του PB & J. Συνεχίζονται μαζί έτσι άψογα γιατί η ξηρότητα κάνει το δέρμα σας πιο επιρρεπές σε ερεθισμό και, συνεπώς, κνησμό, σύμφωνα με την κλινική Cleveland.

Για πολλούς ανθρώπους, ο κνησμός είναι το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα του εκζέματος, λέει ο ίδιος ο Gary Goldenberg, M.D., βοηθός κλινικής καθηγήτριας δερματολογίας στην ιατρική σχολή του Icahn στο νοσοκομείο Mount Sinai. Αν και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, είναι συχνά χειρότερη τη νύχτα επειδή δεν έχετε άλλες αποχρώσεις από το φαγούρα όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, ο Joshua Zeichner, MD, ένας δερματολόγος και διευθυντής αισθητική και κλινική έρευνα στην δερματολογία στο Ιατρικό Κέντρο του Όρους Σινά, λέει ο ίδιος.

3. Κόκκινα, καφέ ή γκρίζα επιθέματα δέρματος: Αυτά τα μπαλώματα αρχίζουν συχνά με κόκκινο χρώμα εξαιτίας φλεγμονής, λέει ο Δρ Bailey. Καθώς παραμένουν γύρω, μπορούν να γίνουν ένα κοκκινωπό-καφέ ή καφέ-γκρι χρώμα. Επίσης, εμφανίζονται συνήθως σε μέρη όπως τα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους, τους καρπούς και τις πτυχές των αγκώνων και των γόνατων, λέει ο Δρ Bailey, αν και οι γιατροί δεν ξέρουν γιατί. «Τα εξανθήματα συχνά έχουν περιοχές του δέρματος που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες», λέει.

4. Αυξημένες προσκρούσεις που μπορεί να διαρρεύσουν υγρό: Αυτές είναι οι φλύκταινες που προκαλούνται από έκζεμα που συμβαίνουν λόγω φλεγμονής, λέει ο Δρ Goldenberg. Αν τους γρατσουνίζεις, μπορεί να σπάσουν, να διαρρεύσουν το υγρό και να σχηματίσουν μια κρούστα όταν στεγνώσουν, λέει η κλινική Mayo.

5. Πυκνό, ραγισμένο, λεπτές επιδερμίδες: Εάν το δέρμα σας τρελαίνει, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγετε τον πειρασμό να το ξύσετε. Αλλά όταν χαράζετε πολλά από το χρόνο, το δέρμα σας μπορεί να πυκνώσει, να σπάσει και να γίνει αστραφτερό ως απάντηση στον συνεχή τραυματισμό, λέει ο Δρ Zeichner.

6. Ακατέργαστη, ευαίσθητη και διογκωμένη επιδερμίδα: Η φλεγμονή του εκζέματος μπορεί να προκαλέσει φθορά στο δέρμα σας και να γίνει ευαίσθητη, αλλά εάν το ξύσετε όλη την ώρα ή εάν έχετε ανοικτές πληγές που μολύνεστε, το δέρμα σας μπορεί να γίνει ακόμη πιο ακατέργαστο, ευαίσθητο , και πρησμένο ως αποτέλεσμα.