Τα πιο χρήσιμα διατροφικά tips για να αντιμετωπίσετε μικρά ζητήματα υγειας!

Έχετε θαμπά μαλλιά; Υποφέρετε απο μυικές κράμπες και αδυνατείτε να βρείτε την αιτία; Μην αγχώνεστε! Η σωστή διατροφή είναι η λύση!

Το πρόβλημα: Ξηρή και θαμπή επιδερμίδα

Η αιτία: Ιδρώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι, για αυτό και η επιδερμίδα μας είναι λιγότερο εύπλαστη. Επιπλέον και το αλμυρό νερό και το χλωριωμένο νερό (πισίνες) αφυδατώνουν την επιδερμίδα.

.

Η λύση: Βοηθήστε την αδύναμη επιδερμίδα να θεραπευτεί με τροφές όπως τα μούρα, τα μύρτιλλα και οι φράουλες που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Οι πρωτεΐνες, στη μορφή του άπαχου κρέατος, φασολιών, ξηρών καρπών και σπόρων αποτελούν βασικό στοιχείο επίσης.Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό, που το αποκαλούμε συχνά το «ξεχασμένο θρεπτικό συστατικό». Συστήνεται η κατανάλωση 8-10 ποτηριών νερού για τις γυναίκες και 11-13 για τους άντρες.

To προβλημα: Μύκητες και μολύνσεις

Η αιτία: Η πολύωρη παραμονή μας με βρεγμένο μαγιό δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων.

Η λύση: Για να δημιουργήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αφιλόξενες συνθήκες που θα εμποδίσουν τους μύκητες να εγκατασταθούν μειώστε τις τροφές με ζάχαρη.

To πρόβλημα: Θαμπά μαλλιά

Η αιτία: Λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, στο αλμυρό νερό και στο χλωριωμένο νερό τα μαλλιά μας χανουν την λάμψη τους

Η λύση: Ψήστε κρέατα ή γαρίδες στα κάρβουνα, ή δημιουργήστε μια σαλάτα με διάφορα φασόλια ή άλλα στοιχεία πλούσια σε πρωτεΐνη, καθώς τα μαλλιά περιέχουν κερατίνη που αποτελείται από πρωτεϊνικές ίνες.

Καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β5 (που βρίσκεται στο γιαούρτι και στα αβοκάντο), σε βιταμίνη Β8 (που βρίσκεται στο συκώτι και στα μαγειρεμένα αβγα), σε φολικό οξύ (που βρίσκεται σε εμπλουτισμένα δημητριακά και φασόλια), σε ασβέστιο (που βρίσκεται στο γάλα και στο γιαούρτι) και σε ψευδάργυρο (που βρίσκεται στο κρέας και στα ψάρια), μπορείτε να μειώσετε την θαμπάδα. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο για την υγεία της επιδερμίδας.

To πρόβλημα: Μυικές κράμπες

Η αιτία: Λόγω των αυξημένων εξωτερικών δραστηριοτήτων (όπως βόλεϊ στην παραλία). Οι μυικές κράμπες είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής προσπάθειας και της αφυδάτωσης. Όταν δεν έχουμε αρκετά υγρά στον οργανισμό μας, τότε δημιουργείται ηλεκτρολυτική ανισορροπία που προκαλεί τις μυικές κράμπες. Το νάτριο, το ασβέστιο και το κάλιο αποτελούν τους κύριους ηλεκτρολύτες που χάνονται με την εφίδρωση κατά την άσκηση.

Η λύση: Αναπληρώστε τους ηλεκτρολύτες με ισοτονικά ποτά (προσοχή στην κατάχρηση), που περιέχουν αυτά τα συστατικά και άφθονο νερό φυσικά. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι μπανάνες, οι σταφίδες, οι πατάτες και το σπανάκι.

To πρόβλημα: Ερεθισμένα μάτια

Η αιτία: Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω της ηλικίας αποτελεί την πιο συχνή αιτία για την απώλεια όρασης και τύφλωσης σε άτομα πάνω από 55 ετών. Αυτό εμφανίζεται όταν το κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδή χιτώνα καταστέφεται.

Η λύση: Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας αποτελείται ουσιαστικά από βιταμίνη Α. Για αυτό τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α, καθώς και βήτα καροτίνη, ψευδάργυρο και βιταμίνη C και Ε, είναι ευεργετικές για τα μάτια.

Καλές πηγές των συστατικών αυτών αποτελούν και τα πράσινα λαχανικά όπως τη λαχανίδα και το σέσκουλο, και οι πιπεριές καμπάνα, τα καρότα και τα μύρτιλλα. Καταναλώνεται αυγά λόγω των υψηλών δόσεων λουτεΐνης , που αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που αποτρέπει τις οφθαλμικές βλάβες.

 

To πρόβλημα: Ξηρός και ερεθισμένος λαιμός

Η αιτία: Η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί τον ερεθισμό του λαιμού σε άτομα που έχουν ευπάθεια.

Η λύση: Το αμινοξύ L-λυσίνη έχει αποδειχτεί σε ορισμένες μικρές μελέτες ότι βοηθάει, αλλά χρειάζονται επιπλέον μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Υποστηρίζεται όμως ότι ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β και ριβοφλαβίνη σας κάνει πιο ευαίσθητους σε ερεθισμούς του λαιμού. Προτείνεται η κατανάλωση εμπλουτισμένων δημητριακών ή η λήψη συμπλέγματος Β βιταμινών.