Μην σαμποτάρετε πλέον τον εαυτό σας!

Τα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε υψηλή αυτοπεποίθηση ανά πάσα στιγμή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν οφέλη για να έχουν περιόδους αυτο-αμφιβολία. Στο βιβλίο, The Healthy Mind Toolkit, αναφέρεται για το πώς έχω έρθει να αποδεχθώ προσωπικά να βιώνω εναλλασσόμενη αυτοπεποίθηση και αυτο-αμφιβολία, και πώς πιστεύω ότι αυτό στην πραγματικότητα με βοηθά να παράγω το καλύτερο έργο.

Γιατί δεν χρειάζεται να φοβάστε την αυτοπεποίθηση;

Υπάρχουν απτά οφέλη για να αισθανθείτε αβέβαιη. Μπορεί να σας ωθήσει να εργαστείτε σκληρότερα, να κοιτάξετε έξω τα δικά σας blind spots και να εντοπίσετε τρόπους που μπορείτε να βελτιώσετε. Η αυτοπεποίθηση μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ανοιχτό σε εξωτερικές ιδέες, να σας προετοιμάσει για να δεχτείτε την αλλαγή και να σας καταστήσει πιο αξιόπιστη την υποστήριξη από άλλους (διότι όταν αισθάνεστε την αβεβαιότητα, μπορεί να αισθανθείτε σαν να χρειάζεστε και άλλους ανθρώπους).

Το τέχνασμα δεν είναι να φοβόμαστε την αυτοπεποίθηση. Μπορεί να είναι κάπως δυσάρεστο να βιώσετε, αλλά προκαλεί μόνο πιο ακραίες δοκιμασίες εάν πανικοβληθείτε γι ‘αυτό. Η αυτοπεποίθηση δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι καταστροφικό. Ακριβώς επειδή αισθάνεστε αβέβαιοι, δεν σημαίνει ότι είστε, για παράδειγμα, “άχρηστοι”, κάνοντας φτωχές αποφάσεις ή δεν σας αρέσουν οι άλλοι. Η αμφιβολία είναι μια γενικά χρήσιμη συγκίνηση που μερικοί άνθρωποι απλά αισθάνονται περισσότερο από άλλους.

Ποιο είναι το πρόβλημα με την αυτοπεποίθηση; 

Ενώ η ίδια η αμφιβολία δεν είναι πρόβλημα, μπορεί να σας οδηγήσει σε κάποια πρότυπα συμπεριφοράς προβλημάτων. Αν μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις παγίδες, τότε μπορείτε να αποφύγετε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις από την αυτοπεποίθησή σας.

Εδώ είναι πέντε αυτο-σαμποτάζ πράγματα που αδιαμφισβήτητα οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν:

1. Αβέβαιοι άνθρωποι κρατούν τις καλές ιδέες τους στον εαυτό τους. Εάν δεν έχετε αυτοπεποίθηση, πιθανώς να απορρίψετε τις δεξιότητες ή τις γνώσεις που έχετε ως ασήμαντες ή να υποθέσετε ότι όλοι οι άλλοι ξέρουν τι γνωρίζετε. Μην υποθέστε ότι όλοι οι άλλοι έχουν τα ίδια δυνατά σημεία και τις διαδικασίες σκέψης που κάνετε. Σε καταστάσεις ομαδικής εργασίας ίσως να έχετε σκεφτεί πολύ ένα σημείο ή ιδέα που άλλοι δεν έχουν σκεφτεί ή έχουν ξεχάσει. Μίλα. Μην υποθέστε ότι όλοι έχουν ήδη σκεφτεί τι σκέφτεστε (δείτε επίσης το σημείο # 5 εδώ). Μια ώθηση για την αυτοσυγκράτηση μπορεί να είναι ότι, ορισμένες φορές σε ομαδικές καταστάσεις, μπορεί να φανεί ότι ένας συγκεκριμένος τύπος δεξιοτήτων αποτιμάται περισσότερο από άλλους (για παράδειγμα, όλοι οι μηχανικοί στην εταιρεία σας αποτιμώνται περισσότερο από τους ανθρώπους σε άλλους ρόλους) . Θυμηθείτε: οι διαφορετικοί εγκέφαλοι και τα υπόβαθρα δημιουργούν τις πιο αποτελεσματικές ομάδες και ομάδες, ακόμη και αν οι άνθρωποι δεν το αναγνωρίζουν πάντα.

2. Αδιαμφισβήτητοι άνθρωποι ανατρέπουν αντί να ζητούν άμεσα αυτό που θέλουν. Είναι εύκολο να συνδέσετε τους εαυτούς σας σε κόμβους που ανατρέπουν ένα ζήτημα, χωρίς να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ζητήσατε πραγματικά αυτό που θέλετε. Η ερώτηση μπορεί να προσφέρει μια απλή λύση, αλλά αν έχετε αμφιβολίες για τον εαυτό σας, μπορεί να μην αισθάνεστε δικαίωμα να εκφράσετε τις προτιμήσεις σας. Είχα αυτή την κατάσταση πρόσφατα όταν προσπαθούσα να κλείσω μερικές βραδιές ξενοδοχείων χρησιμοποιώντας ανταμοιβές. Τα μόνα διαθέσιμα δωμάτια που χρησιμοποιούν σημεία είχαν ένα κρεβάτι king και χρειάζονταν ένα δωμάτιο με δύο βασίλισσες. Απλώς καλώντας το ξενοδοχείο και ρωτώντας, ήμουν σε θέση να τους ζητήσω να αλλάξουν με μη αυτόματο τρόπο τον τύπο δωματίου στην κράτηση. Πριν ξεπεράσετε μια κατάσταση, βεβαιωθείτε ότι έχετε ζητήσει άμεσα αυτό που θέλετε. Κάνετε αυτό πριν αρχίσετε να σκέφτεστε άλλες λύσεις

3. Οι αβέβαιοι άνθρωποι αναβάλλουν τις αποφάσεις σε άλλους ανθρώπους, ακόμη και όταν έχουν περισσότερες επενδύσεις στα αποτελέσματα αυτών των αποφάσεων παρά σε όποιο και αν αναβάλλουν. Εάν δεν είστε βέβαιοι σε ορισμένες περιοχές, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφορτώσετε αποφάσεις σε αυτούς τους τομείς σε άλλους ανθρώπους, ακόμα και όταν το ένστικτό σας σας λέει ότι οι αποφάσεις τους είναι λανθασμένες. Για παράδειγμα, είστε νευρικοί σχετικά με τις επενδύσεις, ώστε να έχετε την τάση να λαμβάνετε τις συμβουλές ενός επενδυτικού συμβούλου που εργάζεται για την τράπεζά σας. Λογικά, γνωρίζετε ότι η δουλειά του συμβούλου επενδύσεων είναι να σας κατευθύνει στα προϊόντα της τράπεζας και ότι πρόκειται να ασχοληθείτε περισσότερο με αυτό, παρά με ό, τι είναι προς το συμφέρον σας. Φυσικά υπάρχει περίπτωση αναβολής σε κάποιον που έχει εμπειρία σε μια περιοχή, αλλά είναι επίσης σοφό να χρησιμοποιήσετε τη δική σας κρίση. Αυτό είναι όταν η αμφιβολία είναι ένα πρακτικό συναίσθημα – μπορεί να σας προειδοποιήσει όταν κάτι μπορεί να είναι λάθος