Πλαστική σακούλα & Σούπερ Μάρκετ….

80% μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στα σούπερ μάρκετ

Η προσπάθεια θα ενθαρρυνθεί με τη δωρεάν διανομή 10.800.000 τσαντών

 

Οι προσπάθειες περιορισμού της πλαστικής σακούλας έφεραν τελικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα ο  υπουργός Περιβάλλοντος  και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του  Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 80%.

Μάλιστα, η προσπάθεια θα ενθαρρυνθεί με τη δωρεάν διανομή 10.800.000 τσαντών, σε όλη την Ελλάδα. Ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται σύντομα να προκηρυχθεί, έχει προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί με σύμβαση πλαίσιο, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Πέρα από τα σούπερ μάρκετ, μείωση στην πλαστική σακούλα κατά 60% καταγράφηκε και σε καταστήματα, τα οποία δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες.  Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο είναι χρήση 90 πλαστικών τσαντών ανά άτομο έως το τέλος του έτους και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε λίγο πάνω από τις 100 σακούλες ανά άτομο. Οι εκτιμήσεις για τη χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας πριν την εφαρμογή των νέων μέτρων, ήταν 242 με 363 σακούλες ανά άτομο. «Αν δεν πετύχει ο στόχος που έχουμε θέσει έως το τέλος του έτους, τότε θα επανεξετάσουμε τα μέτρα», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν καταστήματα τα οποία πλέον δεν παρέχουν πλαστική σακούλα. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση της χρήσης βιοαποδομήσιμων τσαντών. Όπως αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, οι λεπτές σακούλες (κάτω των 50 μm) τείνουν να καταργηθούν. Σε σχετικό έλεγχο μόνο σε 5 από 13 σημεία που ελέγχθηκαν ήταν διαθέσιμες.

Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων του ΥΠΕΝ, έχουν βεβαιωθεί έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος που καταβάλλουν οι πολίτες για την πλαστική σακούλα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων. Έτσι, εντός των επόμενων ημερών ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα διανομής 48.000 τσαντών πολλαπλών χρήσεων, 10.156 πάνινων και 2.380 καροτσιών  στους  δήμους Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου.

Κείμενο: Μάχη Τράτσα

Πηγή:www.tovima.gr