Attachment Parenting. Τι είναι και τι ΔΕΝ είναι;

Η θεωρία αυτή δίνει έμφαση στη φύση της σχέσης μεταξύ παιδιών και των φροντιστών τους (συνήθως γονείς). Έχει τις ρίζες της στις παρατηρήσεις που έκαναν οι ψυχίατροι στο Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι σημείωσαν τη μειωμένη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη των βρεφών σε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία που είχαν χωριστεί από τους γονείς τους. Αφού αναγνώρισαν ότι τα παιδιά αυτά δεν χρειάζονταν μόνο τρόφιμα αλλά φυσική επαφή, οι φροντιστές παρατηρούσαν τεράστιες βελτιώσεις στην ανάπτυξή τους. Οι κλινικοί ψυχολόγοι συνέχισαν να προτείνουν θεωρίες για την ανάπτυξη της προσωπικότητας που ονομάζονται “αντικειμενικές σχέσεις”, οι οποίες έδωσαν έμφαση σε αυτούς τους πρώτους δεσμούς μητέρας-βρέφους.

Ο δρόμος για την παρουσίαση της θεωρίας προσκόλλησης άνοιξε η Mary Salter Ainsworth, η οποία ανέπτυξε την καινοτόμο πειραματική μέθοδο που είναι γνωστή ως «παράξενη κατάσταση». Η βασική χειραγώγηση σε αυτά τα πειράματα συνίστατο στο να παίζουν οι μητέρες με τα μικροσκοπικά τους δάχτυλα σε εργαστήριο παιχνιδιού, και στη συνέχεια επέστρεψε λίγα λεπτά αργότερα. Η Ainsworth και η ερευνητική της ομάδα παρατήρησαν πως τα μωρά αντέδρασαν τόσο στην αποχώρηση της μητέρας όσο και στη συνέχεια, ακόμα πιο σημαντικό, στην επανένωση. Αυτές οι παρατηρήσεις τους οδήγησαν να προτείνουν διαφορετικά “στυλ”. Κατηγοριοποίησαν τα βρέφη σε ομάδες ασφαλείς και ανασφαλείς. Τα παιδιά που ήταν ασφαλώς συνδεδεμένα θεωρούσαν τις μητέρες τους ως ένα ασφαλές καταφύγιο από το οποίο θα μπορούσαν να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Δεν ήταν υπερβολικά αναστατωμένοι όταν η μητέρα άφησε την αίθουσα παιχνιδιού και την χαιρέτησαν ευτυχισμένα όταν επέστρεψε. Ο ανικανοποίητος, αντίθετα, είτε αγνόησε τη μητέρα που επέστρεψε, κακώς έκλεψε όλη την ώρα που είχε φύγει ή έδειξε κάποιο συνδυασμό αυτών των ενοχλητικών συμπεριφορών.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Ainsworth από αυτή την έρευνα ήταν να δείξει ότι η συμπεριφορά του παιδιού σε αυτή την εργαστηριακή κατάσταση προκάλεσε έντονα την ποιότητα της προσαρμογής τους από τη στιγμή που έφθασαν στην πρώιμη ενηλικίωση. Το ασφαλώς προσαρτημένο πήγε για να γίνει ισορροπημένοι έφηβοι και νέοι ενήλικες. ο ανασφαλής προσκολλημένος είχε έναν πολύ πιο δυσκολο δρόμο στη ζωή.

Την ίδια στιγμή που η Ainsworth ανακαλύπτει την προγνωστική δύναμη του στυλ προσκόλλησης, η ψυχολογία του Berkeley, Diana Baumrind, προσδιόρισε τις παραλλαγές των μορφών γονικής μέριμνας, οι οποίες συνέβαλαν επίσης στα αποτελέσματα ψυχικής υγείας των παιδιών. Αυτές οι μορφές γονέων ποικίλουν σε βαθμό ελέγχου και απαίτησης, σε μία διάσταση, και υποστήριξη και ανταπόκριση από την άλλη:

Οι ανεκτικοί γονείς έχουν χαμηλό έλεγχο / απαίτηση, αλλά έχουν υψηλή στήριξη. Οι εξουσιαστικοί γονείς έχουν υψηλό έλεγχο / απαίτηση, αλλά έχουν χαμηλή υποστήριξη και ανταπόκριση. Οι αυθεντικοί γονείς (όχι “αυταρχικοί”) περιμένουν πολύ από τα παιδιά τους (υψηλός έλεγχος / απαίτηση) αλλά και υψηλός σε υποστήριξη και ανταπόκριση. Τέλος, οι παραμελημένοι γονείς είναι χαμηλοί σε αμφότερες τις διαστάσεις. Τα πιο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη συμπεριφορά των παιδιών εμφανίζονται όταν οι γονείς υιοθετούν το αυθεντικό στυλ. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι δείχνουν στα παιδιά τους ότι νοιάζονται γι ‘αυτούς, αλλά περιμένουν επίσης να ακολουθήσουν τις συμβουλές και τις οδηγίες τους – αν για κανέναν άλλο λόγο παρά για να τους κρατήσουν ασφαλείς.

Οι θεωρίες προσκολλημάτων και γονεϊκών στυλ παρέχουν τη βάση για την προσκόλληση γονέων, όπως εφαρμόζεται σήμερα. Οι παρωδίες του AP είτε υπερεκτιμούν τη διάσταση της επιτρεπτότητας είτε θεωρούν τους γονείς τους ως υπερβολικά εμπλεκόμενους από τη γέννηση μέχρι την κορυφή. Τι θεωρεί η θεωρία της προσκόλλησης και η θεωρία του στυλ γονικής μέριμνας ότι οι γονείς παρέχουν στα παιδιά τους μια σταθερή βάση υποστήριξης (ένα “ασφαλές καταφύγιο”) και προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους και την προσοχή στις ανάγκες τους στο αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού. Το μοντέλο του Baumrind αποδίδει το γεγονός ότι τα παιδιά χρειάζονται μεγάλη προστασία από βλάβες όταν είναι λίγα και δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους τέτοιων καταστάσεων, όπως καυτές σόμπες και μη σιδηρούμενες σκάλες. Το Ainsworth τονίζει την ανάγκη για φυσική υποστήριξη (αγγίζοντας και παρηγορώντας) ως σημαντικότερη στις πρώτες ημέρες, εβδομάδες και μήνες ζωής του βρέφους. Ούτε θα υποστήριζαν ότι οι γονείς θα αντιμετωπίζουν τα   10χρονα παιδιά τους με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζουν τα νεογέννητά τους ή ακόμα και τα μικρά παιδιά τους.

Το AP για βρέφη περιλαμβάνει γονική μέριμνα “επικεντρωμένη στο παιδί” και όχι “γονέα-κεντροθετημένη”. Οι γονείς διαβάζουν τα συνθήματα των μωρών τους και με αυτόν τον τρόπο παρέχουν αυτό το ασφαλές καταφύγιο τόσο σημαντικό από την άποψη της θεωρίας της συνημμένης. Αντιδρούν επίσης στα παιδιά τους, όπως προτείνεται στο έργο του Baumrind για το στυλ γονικής μέριμνας. Αυτά είναι τα 4 βασικά συστατικά της στη φροντίδα των βρεφών:

Συνδυασμός – είτε στον ίδιο χώρο με τους γονείς είτε με (με κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας) στο ίδιο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται την ύπαρξη του ύπνου στο χρονοδιάγραμμα του παιδιού και όχι του γονέα.

Διατροφή κατόπιν ζήτησης – επιτρέποντας στο παιδί να ρυθμίσει τη χρονική στιγμή της σίτισης (τροφοδοτούμενη από μαστό ή με μπιμπερό) μαζί με τον αυτοαποτομή.

Κρατώντας και αγγίζοντας – διατηρώντας το παιδί φυσικά κοντά, είτε μέσω της αγκαλιάζοντας και του λίκνου, είτε φορώντας σε μια μπροστινή ή σακίδιο διάταξη.

Ανταπόκριση στο κλάμα – μην αφήνουμε το παιδί να “φωνάξει έξω”, αλλά αντ ‘αυτού παρεμβαίνει νωρίς στην περίοδο κραυγής, αντιδρώντας στην ψυχική δυσφορία του παιδιού πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.