Πως να αντιμετωπίσετε και να εξαλείψετε την ανάγκη σας για την επιβεβαίωση των άλλων!

 

Κερδίζουμε την έγκριση των άλλων, τους χαροποιούμε για μια στιγμή και αισθανόμαστε αρκετά καλά για τους εαυτούς μας. Φαίνεται σαν το τέλειο μονοπάτι για να πάρετε – και είναι ένα που μπορούμε να συνεχίσουμε για πολλά χρόνια, πιστεύοντας ότι μειώνει το άγχος μας για την αποδοκιμασία στην καθημερινότητά μας.

 

Όταν επιδιώκουμε επειγόντως να ευχαριστήσουμε άλλους ανθρώπους, επιδιώκουμε την έγκριση του εαυτού μας από εξωτερικές πηγές. Και όποτε φτάνουμε για κάτι στον έξω κόσμο για να μας δώσουμε αυτό που πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας, θέτουμε τον εαυτό μας για απογοήτευση. Θέτουμε τους εαυτούς μας να ζήσουμε μια ζωή που δεν θέλουμε ιδιαίτερα, αλλά θα ταιριάζει με αυτό που οι άλλοι άνθρωποι περιμένουν από εμάς. Δεν τολμούμε να εκμεταλλευτούμε μια πιθανότητα κάτι που μπορεί να φανερώσει μια αρνητική στάση. Κάνουμε ό, τι αναμένεται από εμάς. Κάνουμε ό, τι θέλουν οι άλλοι για εμάς και από εμάς. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουμε την έγκρισή τους.

 

Ίσως να σκεφτόμαστε: “Γιατί να μην επιδιώξουμε την έγκριση;”  Χωρίς να το καταλάβετε, μπορεί να επηρεάσετε αρνητικά την προσωπικότητα  σας, επιδιώκοντας την έγκριση των άλλων. Αυτό συμβαίνει γιατί ίσως αποφύγετε να κάνετε πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς, αισθάνεστε άγχος να δοκιμάσετε νέα πράγματα έξω από τη ζώνη άνεσής σας και να κολλήσετε ανησυχώντας για το τι μπορούν να περιμένουν οι άλλοι από εσάς. Η ανάγκη έγκρισης μπορεί να σας οδηγήσει στην απόρριψη πιθανών ευκαιριών επειδή είστε πολύ ανήσυχοι και πιστεύετε ότι η απόδοσή σας πρέπει να είναι τέλεια. Μπορεί να σας προκαλέσει να φοβάσαστε να αποτύχετε τόσο πολύ που θα το εγκαταλείψετε πριν ξεκινήσετε.

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εστιάσετε στο πώς η ανάγκη σας για έγκριση σας κρατά πίσω από πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς και τελικά σας χαροποιούν. Μόλις περάσετε από αυτό, θα είστε ελεύθεροι να επιτύχετε και να δημιουργήσετε ό, τι θέλετε στη ζωή με πολύ λιγότερο άγχος, γιατί δεν θα καταναλώνετε τόσο πολύ με το να ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Παρόλο που είστε πιθανώς ένας υψηλός συνεργάτης που παίρνει τακτικά θετικά αποτελέσματα, παίρνετε συχνά αυτά τα αποτελέσματα εις βάρος όλων των άλλων. Όταν οδηγείτε να επιτύχετε μόνο επειδή θέλετε να εντυπωσιάσετε άλλους, τελειώνετε υπερβολικά, αισθάνεστε συγκλονισμένοι, χάνεστε στις σκέψεις σας για τις προκλήσεις σας, ευχάριστες, υπερβολικές, αποφεύγοντας να κάνετε το χρόνο για τον εαυτό σας και να βρίσκεστε συνεχώς δεν μπορώ να πω όχι.

Η σημασία της γνώσης του εαυτού σας.

Όταν η αποδοχή από εσάς από άλλους επηρεάζει τον τρόπο λήψης αποφάσεων σχετικά με το πού να περάσετε το χρόνο σας, χάνετε την συνειδητοποίηση του τι είναι σημαντικό για εσάς, τι σας οδηγεί και τι σας κάνει ευτυχισμένους. Μπορεί να αισθάνεστε κολλημένοι να εργάζεστε και να μην απολαμβάνετε ιδιαίτερα και να συνεχίζετε τις συνήθειες που είναι αντιπαραγωγικές. Εάν αυτό είναι αληθινό για σας, ήρθε η ώρα να εστιάσετε την ενέργειά σας στην επαφή με αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς. Ξεκινήστε να αναρωτιέστε ερωτήσεις όπως, τι εκτιμώ; Τι με κρατά ξύπνιο το βράδυ; Πώς προτιμώ να ξοδεύω το χρόνο μου; Αρχίστε να ακούτε τι πραγματικά θέλετε για τη ζωή σας και ευθυγραμμίστε τις ενέργειές σας με τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους σας. Όταν ζείτε σύμφωνα με αυτό που εκτιμάτε, η ζωή σας γίνεται πολύ πιο απλή και πιο εύκολη. Αντί να αποφασίζετε με βάση το τι θα εγκρίνουν οι άλλοι, αρχίστε να τις βασίζεστε σε ό, τι είναι σωστό για εσάς. Όταν κάνετε συνειδητές επιλογές για το πώς να περάσετε το χρόνο σας και είστε αποφασισμένοι να κάνετε τι είναι πολύτιμο για σας, είστε σε θέση να δημιουργήσετε τη δική σας ζωή. Αντίθετα με τη γενική πεποίθηση, δεν χρειάζεται να είστε – ή να εμφανίζεστε – συνεχώς απασχολημένοι για να είστε επιτυχείς. Ως εναλλακτική λύση, μπορείτε να δείτε την επιτυχία ως μέτρο για να κάνετε αυτό που έχει σημασία για σας.

Πείτε αντίο στην ανάγκη για έγκριση! 

Όλα αυτά ξεκινούν με την οικοδόμηση της δύναμης για να προχωρήσετε με αυτό που σας ταιριάζει. Όταν αρχίσετε να το κάνετε αυτό, δεν θα αισθανθείτε πλέον την ανάγκη να ζητήσετε επικύρωση από άλλους ανθρώπους. Αρχίστε να γίνετε πιο ευαισθητοποιημένοι και δώστε προσοχή στις συμπεριφορές που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά για τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το πώς αντιδρούν άλλοι. Αντικατοπτρίστε και δώστε προσοχή στις επιλογές που έχετε κάνει, τα πράγματα που σας αρέσουν στον εαυτό σας ή οι φορές που έχετε μείνει αληθινά στον εαυτό σας. Πρέπει να αρχίσετε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν αναλαμβάνετε μια νέα δέσμευση και πραγματικά αξιολογείτε αν το κάνετε επειδή είναι σωστό για εσάς ή γιατί θέλετε να λάβετε έγκριση και / ή να αποφύγετε την αποδοκιμασία.

Πάρτε το χρόνο σας πριν λέτε ναι σε ένα νέο έργο ή δέσμευση. Κάντε ένα βήμα πίσω, καθίστε και αναθεωρήστε το πρόγραμμά σας, στη συνέχεια αναρωτηθείτε:

Τι είναι πραγματικά απαραίτητο και σημαντικό και τι οδηγείται από ανθρώπους-ευχάριστο;

Μόλις αυτό γίνει σαφές, ξεκινήστε σιγά-σιγά να εργάζεστε μέσω της λίστας επιδιώξεων έγκρισης, ώστε να μπορείτε να το επαναξιολογήσετε. Όταν αρχίσετε να παρατηρείτε τι δεν κάνετε για τον εαυτό σας για να κερδίσετε την έγκριση των άλλων ανθρώπων, θα είναι ευκολότερο να εξαλείψετε αυτά τα καθήκοντα και να τα αντικαταστήσετε με πράγματα που επιτρέπουν την ανάπτυξη των προσωπικών σας στόχων.

Ειναι κατανοητο  πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αλλάξετε τις συμπεριφορές που αναζητούν έγκριση. Δεν είναι εύκολο να αρχίσετε να παίρνετε αποφάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να απορριφθούν από άλλους. Ίσως αρχίσατε να ζητάτε έγκριση για έναν πολύ καλό λόγο. σε ορισμένες περιπτώσεις, φαινόταν μάλλον σαν η ευκολότερη, λιγότερο δραματική επιλογή για εσάς. Υπό ορισμένες συνθήκες, η αποτυχία να επιδιωχθεί η έγκριση των άλλων ανθρώπων μπορεί να καταλήξει σε άμεσες αρνητικές συνέπειες.

Ωστόσο, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις από καιρό σε καιρό θα έχετε να ζήσετε μια ζωή που λείπει από τις αληθινές σας αξίες, γεγονός που αναπόφευκτα θα σας αμφισβητεί την αξία σας ως ατόμου. Και τα δύο μονοπάτια φέρνουν το δικό τους σύνολο αρνητικών συνεπειών, οπότε τελικά εξαρτάται από εσάς. Αλλά μην ξεχνάτε: Είναι μια επιλογή, και η επιλογή τελικά εξαρτάται από εσάς.