«Λογοτεχνικές Αρχειολογίες» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Λογοτεχνικές Αρχειολογίες» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έκθεση αρχειακού υλικού από τη φοιτητική ζωή και δράση των σημαντικότερων ελλήνων λογοτεχνών διοργανώνει το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.

Με τι βαθμό πήρε το πτυχίο του ο Οδυσσέας Ελύτης; Σε ποια σχολή είχε εγγραφεί ο Γρηγόριος Ξενόπουλος; Ποια σχολή συγκέντρωνε τις προτιμήσεις των ελλήνων λογοτεχνών; Ποιος κορυφαίος έλληνας ποιητής συνέδεσε την επαγγελματική του σταδιοδρομία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών; Ποια ήταν η σχολή στην οποία βρέθηκαν, χωρίς όμως να συναντηθούν τότε, ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη;

Τη φοιτητική ζωή και δράση σπουδαίων ελλήνων λογοτεχνών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας αναδεικνύει μέσα από πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό αναδεικνύει η έκθεση τεκμηρίων «Λογοτεχνικές Αρχειολογίες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 19ος – 20ος αιώνας», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, στις 18.00, στο Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν ανάμεσα σε σπάνια χειρόγραφα, φοιτητικούς φακέλους, φωτογραφικό υλικό κ.λπ., που συνδέεται όχι μόνο με τους φοιτητές και μελλοντικούς λογοτέχνες αλλά και με καθηγητές που συνδέθηκαν με τους λογοτεχνικούς κύκλος της εποχής τους. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να αναγνώσουν λογοτεχνικά αποσπάσματα που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο, αποτυπώνοντας τη ζωή και την εικόνα του τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, φοιτητές και φοιτήτριες του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ)  θα απαγγείλουν αποσπάσματα από έργα σημαντικών ελλήνων και ελληνίδων λογοτεχνών, παλιών συμφοιτητών τους στο Πανεπιστήμιο.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο  του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιχτές Συλλογές» της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2019, ενώ θα συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις και σχετικές ομιλίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πηγή:  www.monopoli.gr